Kapari ve Karambola

Bir akşam yemeği esnasında salatadan çıkan ve bezelye tanesine benzeyen küçük yuvarlak ve ekşi şeyin ne olduğu sorusunun cevabının beni yine Çinlilerin o eski ‘ilginç zamanlarda yaşayasın’ bedduasına maruz bırakacağını nereden bilebilirdim ki? Zamanın birinde farkında olmadan bir Çinliyi çok kızdırmış olmalıyım, nedenini bilemiyorum fakat ben sadece salatadan çıkan o şeyin ne olduğundan bahsedeceğim burada. Sonradan hatırladım ki ben bunun daha önceden turşu olarak satıldığını görmüş fakat bir anlam verememiştim. Hoş ve ekşi bir tadı olan bu şey meğer ‘kapari’ bitkisinin açmamış çiçeğiymiş. Henüz tomurcuk halindeyken toplanan bu çiçekler turşu yapılıp salatalarda, pizzalarda, balığın yanında garnitür olarak kullanılıyormuş.

kapari

Akdeniz iklimine sahip yerlerde yetişen bu bitki, özellikle Avrupa ülkelerinde çok aranıyor ve üretilip ithal edilmesi oldukça kârlı bir iş. Peki, küçük yapraklı çalı tipi bir bitki olan kaparinin çiçeklerinin açmasına izin verilip meyveleri olgunlaşsa daha iyi olmaz mıydı? O zaman bu çiçekler büyüyüp yuvarlak yeşil meyvelere dönüşüyorlar ve bu meyvelerin içini açtığınızda da karpuzu andıran bir manzarayla karşılaşıyorsunuz; kırmızı, etli bir kısım ve siyah çekirdekler. Fakat bu olgunlaşmış meyvelerin tatları yenemeyecek kadar acı. Bu nedenle de çiçeği açmadan turşu haline getirilip o hoş ekşi tadını korurken yenmesi daha tercih edilir oluyor. Ayrıca kaparinin sadece turşusu değil sosu da yapılıp değişik yemeklerde kullanılıyormuş. Fakat bu bitki Türkiye’de de yetişmesine rağmen pek yaygın olarak bilinmiyor.

kapari4

Zamanın başka birinde ise bir markette kuru meyvelerin olduğu kısma bakarken yıldız şeklinde yeşil-sarı renkli meyve kurularına rastladım. Yoksa denizyıldızlarını kurutup meyve diye satıyorlar mıydı? Tabii ki hayır. Bu ilginç meyvenin ismi ‘Karambole’, ‘Karambola’ ya da ‘Carambola’ imiş. Aslında yıldız şeklinde de değilmiş, uzun yassı dilimlerin birleşiminden oluştuğu için yatay olarak kesildiğinde yıldıza benzeyen bir şekil alıyormuş. Elma, armut, limon gibi değişik meyvelerin tatlarının bir karışımı olan farklı bir tada sahip. Taze olarak bulunması zor, ama kurutulmuşlarının tadı da oldukça güzel.

karambola1

Karambola bitkisi genel olarak tropik ortamlarda özellikle de Güneydoğu Asya ve Pasifik’te yetişiyor. Ağaçlarda keskin kenarlı meyveler halinde bulunuyor ve önceleri yeşil olan rengi daha sonra olgunlaştıkça sarıya dönüyor. Meyveleri yatay olarak dilimlediğinizde ilk görüntüsüyle hiç alakası olmayan beş kollu ya da altı kollu yıldızlar elde ediyorsunuz. Hem görüntüsü hem de tadı güzel olan bu meyve pek yaygın olarak bilinmeyen egzotik tatlar arasında yer alıyor.

karambola2

Kaparinin turşusunu, Karambolanın da kurusunu alıp tatlarına bakmanızı tavsiye ederim.

Bu yazı Kategorisiz içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s